Dişler, içinde bulundukları alveoler çıkıntı olarak adlandırılan kemiğe direkt olarak bağlanmazlar. Dişlerle kemik arasında, liflerden oluşan, periodontal ligament olarak adlandırdığımız doku bulunur. Periodontal ligament, dişler üzerine gelen kuvvetin çene kemiğine yumuşatılarak iletilmesini sağlar. Bu yapıların üzeri ise diş eti ile kaplıdır. İşte dişin etrafındaki bu dokular periodontal dokular olarak adlandırılır ve periodontolojinin kapsamını oluşturur.
Sağlıklı diş etleri soluk pembe renktedir, mattır ve sıkı kıvamlıdır. Diş eti, boyun bölgesinde dişi bir yaka gibi sarar, diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı şeklinde sonlanır. Diş ile diş eti arasında yaklaşık 1-1.5 mm lik bir aralık bulunur. Bu aralık diş eti oluğu olarak adlandırılır. Periodontal hastalıklar işte bu diş eti oluğundan kaynağını alır. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.
Diş etleri ağzımızın ve dişlerimizin altyapısını oluşturur. Nasıl ki sağlam bir yapı için sağlam bir temele ihtiyaç varsa; dişlerimiz veya üzerine yapılacak protetik restorasyonların da sağlıklı olabilmesi için sağlıklı dişetlerine ihtiyaç vardır.
Diş etleri ağzımızın ve dişlerimizin altyapısını oluşturur. Nasıl ki sağlam bir yapı için sağlam bir temele ihtiyaç varsa; dişlerimiz veya üzerine yapılacak protetik restorasyonların da sağlıklı olabilmesi için sağlıklı diş etlerine ihtiyaç vardır.
Peridontoloji tedavisi ;
- Hastanın ağız ve diş sağlığı temizleme bilincinin oluşturulması ve devamının kontrolü
- Oluşan Diş ve gıda plak oluşumunun temizlenmesi
- Diş eti ceplerinin derin temizliği (Küretaj)
- Temizlik, küretaj ile birlikte hekimin önereceği ilaç tedavileri
- İlerlemiş hastalıklarda diş eti çekilmesi ve kemik kayıplarından korunmak ve yeniden oluşmaması için periodontal cerrahi işlemler (Diş eti ameliyatları) uygulanmaktadır. Cerrahi ve mekanik tedaviler klasik veya lazer uygulamaları ile yapılabilir. Lazer uygulamaları son yıllarda diş eti hastalıklarında kullanılmaya başlanmıştır.
Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi
Diş eti hastalıklarının erken döneminde – gingivitis safhasında, tedavi, dişler üzerindeki diş taşı ve bakteri plağının temizlenmesini ve kök yüzeyinin düzleştirilmesini kapsar. Diş taşları ve plak ortadan kaldırıldığında, diş eti hastalığına sebep olan bakteriler de ortamdan uzaklaştırılmış olur. Bu diş eti tedavisi, genellikle iltihabın ortadan kalkması ve diş etinin dişe tekrar yapışması için yeterli olmaktadır. Ayrıca, hastanın iltihaba neden olan bakteri plağının kontrolü yani ağız hijyeninin sağlanması konusunda hekim tarafından bilgilendirilmesi gerekir.
Diş eti hastalığı periodontitis safhasına ulaşmışsa, tedavideki amaç, periodontal ceplerdeki diş taşlarını temizlemek, periodontal cebin ortadan kalkmasını sağlamak, diş etinin dişe yapışmasını sağlamak için düzgün bir kök yüzeyi oluşturmak ve daha kolay temizlenebilir bir diş eti formu elde etmektir. Diş eti tedavisi sonrasında hastaların düzenli olarak kontrol edilmesi, oluşan diş taşları ve plağın ortadan kaldırılması gerekir. Ancak periodontal tedavide esas görev hastaya düşmektedir. Diş eti tedavisi sonucunda elde edilen sağlığın idamesi için, kişinin ağız bakım işlemlerini etkin bir şekilde sürdürmesi gerekmektedir.
Diş Hekimlerimiz
Bize Ulaşın
Bize uzmanı olduğumuz ağız ve diş sağlığınızla alakalı soru ve sorunlarınıza çözüm bulmak için dilediğiniz zaman yazabilir veya kliniğimizi arayabilirsiniz.