Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, çürük nedeniyle dişte ortaya çıkan madde kaybı sonucunda oluşan sinir ve damar dokularının, dişten uzaklaştırılarak kök ve üst kısımlarının dolgu ile tedavi edilmesi işlemidir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş çürükleri nedeniyle hasara uğrayan diş dokusu alınarak yerine koyulan malzemelerle kayıp dokunun tamamlanması işlemi “dolgu tedavisi” olarak adlandırılır. Çürük dokusunun, dişin damar ve sinirinin bulunduğu odacığa ulaşması durumunda kanal tedavisi yapılır.

Kanal tedavisi, köklerdeki ve dişin üst kısmındaki sinir ve damar dokuları dışarı alınarak yerine dolgu malzemeleri koyularak yapılır.

Hangi durumlarda kanal tedavisine başvurulur?

Üç ayrı kısımdan oluşan diş anatomisinin üçüncü bölümünde “odacık” olarak adlandırılan kısım bulunmaktadır. Diş çürüklerinde bu odacığa ulaşmayan hasarlar, dolgu ile tedavi edilir. Ancak odacığın etkilenmesi durumunda kanal tedavisine başvurulması gerekir.

Diş hastalıklarında her zaman ağrı duyulmayabilir. Özellikle diş çürükleri, belirti vermeden başlayabilir ve ilerleyebilir. Kanal tedavisi, ilerleyen diş çürükleri nedeniyle yapılabildiği gibi travma nedeniyle de yapılabilir. Bu nedenle diş sağlığını korumak ve diş kaybını önlemek için ağrı ya da başka bir belirti olmaksızın rutin diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.

Başarısız kanal tedavisinde hangi komplikasyonlar ortaya çıkar?

Diğer tüm tedavilerde var olduğu gibi kanal tedavisinde de komplikasyon oluşma riski vardır. Kanal tedavisi sırasında ya da sonrasında;

Bu komplikasyonların ortaya çıkması durumunda hekim bilgilendirilmeli ve önlem alınmalıdır

Başarısız kanal tedavisi sonrasında hangi tedavi uygulanır?

Başarısız olan kanal tedavisi sonrası hekim tarafından hastanın durumu değerlendirilir. Gerekli radyolojik ve oral muayeneler yapılarak hasta, rahat edeceği koşullara kavuşturulur.

Kanal tedavisi sonrasında nelere dikkat edilmeli?

Hekimin tavsiyeleri doğrultusunda kanal tedavisi sonrasında işlem görmüş diş için ayrıca bir önlem alınmasına gerek yoktur.

Kanal tedavisi sonrası diş kaplaması yapılması şart değildir. Ancak oluşan diş doku kaybı hekimce değerlendirilerek kaplama gereken durumlarda hastaya bilgilendirmeler yapılır.

Kanal tedavisi sırasında ağrı hissedilir mi?

Kanal tedavisi öncesinde diş ve çevre dokular lokal anesteziyle uyuşturulur. Bu nedenle kanal tedavisinde ağrı hissedilmez. Ancak hasta, enfeksiyon kaynaklı bazı ağrılar hissedebilir. Bu durumlarda diş hekimi gerekli önlemler alarak kanal tedavisi işlemini ağrısız hale getirir

Kanal tedavisi sonrasında ağrı hissedilir mi?

Kanal tedavisi çok hassas bir tedavidir. Gerekli ve doğru tedavi yöntemiyle ile gerçekleştirilirse kanal tedavisi sonrasında ağrı duyulmaz.

Diş Hekimlerimiz

Bize Ulaşın

Bize uzmanı olduğumuz ağız ve diş sağlığınızla alakalı soru ve sorunlarınıza çözüm bulmak için dilediğiniz zaman yazabilir veya kliniğimizi arayabilirsiniz. 

Çalışma Saatlerimiz

Hafta içi: 9:00 – 21:00 
Cmt: 9:00 – 17:00
Pazar: Kapalı.